Uleiul de cocos – adjuvant in sanatate
5 februarie 2018
Fillerina® – efect de umplere al ridurilor
13 februarie 2018

“Dragi pacienti, 

Noi, antibioticele,  suntem pastile extraordinare.. Dar sa nu credeti ca putem trata orice boli pe care le aveti. Ati racit, aveți gripa sau va simtiti fara putere? Probabil v-ați pricopsit cu un virus si atunci sa nu credeti ca noi va putem ajuta. Dacă ne luati gresit, pentru boli pe care nu le putem trata, sa stiti ca poate fi periculos. S-ar putea ca atunci cand aveti nevoie cu adevarat de noi sa nu va mai putem fi de folos. Si asta ar fi trist.

Asa ca nu riscati. Mergeti la medic si ascultati intotdeauna sfatul farmacistului!”

Elmafarm incurajeaza utilizarea judicioasa a antibioticelor si niciodata impotriva racelii obisnuite sau a gripei.

Rezistenta la antibiotice – un pericol real pentru sanatatea noastra

Antibioticele au salvat si vor salva in continuare vieti. Singura conditie este ca acestea sa fie administrate corect, in urma consultarii unui specialist. Utilizarea gresita a antibioticelor poate determina bacteriile sa devina rezistente, de aceea este atat de important sa le utilizam corect. Tulpinile rezistente de bacterii nu mai pot fi tratate cu succes de catre antibiotice si se pot multiplica liber. Infectiile cauzate de aceste bacterii dureaza mult mai mult pentru a fi vindecate. Acest lucru poate avea consecinte grave, in special pentru copiii mici, persoanele in varsta sau cele imuno-compromise. Automedicatia nu este un mod de a utiliza antibioticele judicios.

Aproape 40% dintre europeni cred in mod gresit ca antibioticele functioneaza impotriva racelii si gripei. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stim despre antibiotice este ca acestea sunt active doar asupra bacteriilor si nu au efect asupra virusurilor. Multe infectii comune sunt de obicei cauzate de virusi. Acestea includ infectii respiratorii cum ar fi tusea, bronsita, gripa sau raceala. Dintre virusuri fac parte: virusul gripal, rujeolic, herpetic, rabic, papilloma, imunodeficientei umane, virusul poliomelitei sau virusul hepatic, etc..

Antibioticele nu ajuta in tratamentul bolilor produse de virusuri si de aceea daca ele se iau dupa ureche, e posibil ca in cazul in care totusi este nevoie de astfel de medicamente, eficienta lor sa fie compromisa.  Prin urmare, anumite antibiotice nu mai au efect in tratamentul impotriva infectiilor bacteriene, organismul dezvoltand asa numita rezitenta bacteriana. Astfel, se iau prea multe antibiotice, ele nu mai dau rezultate, iar daca sunt inlocuite cu altele mai bune, mai puternice, pot sa apara mai multe efecte secundare si, deci, organismul sufera mai mult.

In concluzie, administrarea de antibiotice pentru infectiile virale cum sunt racelile, gripa, sau gatul inflamat:

 • Nu vor vindeca infectia
 • Nu vor impiedica raspandirea bolii
 • Nu va vor ameliora starea generala
 • Pot provoca reactii adverse inutile
 • Pot contribui la rezistenta la antibiotice.

Pentru a fi eficiente in infectiile date de bacterii,  antibioticele se administreaza diferit in functie de tipul si localizarea infectiei, de gravitatea acesteia dar si caracteristicele pacientului. Administrarea corecta include alegerea antibioticului potrivit, alegerea dozei zilnice corespunzatoare, stabilirea intervalului de timp intre administrari si stabilirea numarului de zile potrivit de tratament. Aceste informatii vi le furnizeaza medicul si vi le explica farmacistul, iar reusita tratamentului si pastrarea eficacitatii antibioticelor depind de respectarea indicatiilor si sfaturilor specialistilor.

Concluzii:

 • Antibioticele salveaza vieti
 • Antibioticele se prescriu doar de catre medic, dupa consult medical
 • Antibioticele nu trateaza durerea sau febra
 • Raceala si gripa nu se trateaza cu antibiotic
 • Antibioticele se iau conform prescriptiei medicale; nici mai mult, nici mai putin.
 • Bacteriile devenite rezistente la antibiotice provoaca infectii greu de tratat
 • Antibioticele utilizate judicios previn dezvoltarea si raspandirea rezistentei bacteriene.

Urmati sfatul medicului si al farmacistului si NU luati antibiotice dupa ureche!

Autor articol: Codruta Lucan, farmacist ELMAFARM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *