Camu-camu: fructul cel mic plin de vitamina mare

Crescina – solutia pentru un par regenerat si sanatos
21 februarie 2018
KELP – alga care regleaza tiroida
9 martie 2018

Pulberea de Camu-Camu:

Imunitate, frumusete, vitalitate

Energie, remediu anti-stres, tonic general

Camu-camu, pe numele sau stiintifico-latinesc Myrciaria Dubia, este un arbust care creste in padurile tropicale ale Americii de Sud, iar fructele si frunzele sale sunt cel mai adesea folosite in scop medicinal.

Aceste fructe mici, “fructele de padure ale Americii de Sud”, de culoare rosie purpurie se mandresc cu  cel mai ridicat continut de vitamina C naturala din lume, pe langa alte vitamine si minerale esentiale, menite a ne mentina sanatosi.

Ani la rand, nimanui nu i-a trecut prin gand sa manance acest fruct, datorita aciditatii si gustului extrem de acru, insa iata ca s-au gandit sa il transforme intr-un supliment, sub froma de pudra , cu un gust foarte bun. Iar aceasta pudra poate fi adaugata cu succes in smoothie-uri, iaurturi, inghetate si desrturi vegane, sau pur si simplu in apa de baut si corpul nostru sa se bucure de avalansa de principii continute. Dozajul recomandat este de 1 lingura rasa(aproximativ 3 gr) pe zi.

Informatii nutritionale.
In pulberea de camu camu nu se gasesc grasimi, colesterol, sodiu sau zahar; intr-o lingurita de camu-camu veti gasi :

– 20 de calorii

– 43 mg de potasiu

– 4 gr carbohidrati

– 10% Fe(DZ)

– 2% vitamina A(DZ)

– 1,180% vitamin C (DZ)

Vitamina C este un puternic atioxidant ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi responsabili pentru aparitia bolilor cronice sau a imbatranirii timpurii si accelerate. Organismul nostru nu poate lupta de unul singur cu toti acesti radicali liberi si in plus, nu produce vitamina C, tocmai de aceea este extrem de important sa consumam alimente care contin si vitamina C. Iar aceasta isi exercita cel mai bine efectul daca este luata din sursa naturala, fiind inconjurata si de substante menite in ai creste absorbtia. Camu-camu este si o sursa excelenta de calciu, potasiu, fier si are un complex de vitamine si aminoacizi care ii favorizeaza absorbtia.

Si, ca sa va faceti o idee, in comparatie cu portocalele (gram la gram), camu-camu contine de pana la 50 de ori mai multa vitamina C, de 10 ori mai mult fier, de 3 ori mai multa vitamina B3, de doua ori mai multa vitamina B2 si cu 50% mai mult fosfor.

5 beneficii ala pulberii de Camu-Camu

  • Intareste imunitatea! Continutul uimitor de vitamina C naturala este principalul motiv pentru care oamenii « graviteaza» in jurul acestei pulberi. Are rol esential in neutralizarea radicalilor liberi, productia de colagen, refacerea tisulara, productia celulelor albe din sange – toate acestea ducand la obtinerea unei sanatati…de fier!
  • Reduce inflamatia! Vitamina C si ceilalti compusi din compozitia sa (vitamine, minerale, aminoacizi) previn aparitia inflamatiilor.
  • Mentine sanatatea tegumentelor si a tendoanelor! Vitamina C este absolut necesara pentru sinteza colagenului, aflat la baza tendoanelor si a tegumentelor si totodata a unui par sanatos.
  • Imbunatateste vederea! Carotenoizii, in special luteina din camu-camu, sunt antioxidanti puternici ce reduc stresul oxidativ, previn deteriorarea vederii si mentin acuratetea ei. Totodata luteina, numita si vitamina ochiului, previne cataracta, glaucomul si degenerescenta maculara.
  • Ramai vesnic tanar! Procentul ridicat de vitamina C duce la o sintetizare mai rapida si mai buna a colagenului responsabil de elasticitatea pielii si, totodata, la prevenirea aparitiei ridurilor. Unul din aminoacizii continuti, mai exact valina, ajuta la prevenirea disfunctiilor musculare si a declinului sistemului nervos/cognitiv asociat cu imbatranirea.

Curiozitati despre camu-camu:

  • Arbustii pot creste pana la maximum 2-3 m inaltime si produc aproximativ 1000 de fructe pe an
  • Pentru a obtine aceeasi cantitate de vitamina C ca cea dintr-un fruct camu-camu, ar trebui sa mancam 50 de portocale
  • Pana de curand, fructul a fost folosit exclusiv ca momeala pentru peste, iar pomul pentru lemn de foc.
  • Pulberea se obtine dupa ce fructele au fost culese, transformate in suc, iar acesta din urma deshidratat.

 

Un exemplu sanatos si delicios de a introduce pulberea de camu-camu in dieta zilnica, pentru cresterea imunitatii si totodata pentru efectul anti inflamator, este de a o adauga in smoothie-ul de dimineata. Fiind o sursa naturala de vitamina C, pulberea poate fi folosita impreuna cu pulberea de MSM (metilsulfonilmetan), pentru regenerarea colagenului si prevenirea  aparitiei durerilor reumatice.

Pentru mai multe informatii adresati-va farmacistului ELMAFARM.

Autor articol: Codruta Lucan, farmacist ELMAFARM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *