KELP – alga care regleaza tiroida
9 martie 2018
Astenia, bat-o vina!
23 martie 2018

Meiul este o planta care face parte din familia cerealelor. Supranumit “camila desertului” si “regele” cerealelor, meiul este un aliment foarte versatil, lipsit de gluten, cu o cantitate insemnata de substante nutritive. Chinezii stiu acest lucru si continua sa il consume de secole, in schimb, in dieta occidentalilor, meiul a fost inlocuit treptat de porumb si grau.

Inainte ca omul sa cunoasca porumbul, facea mamaliga din mei. Stramosii nostrii, dacii, erau mari cultivatori de mei, cereala de baza in alimentatia lor. Cultivat de circa 7000 de ani, meiul a fost detronat doar dupa ce Columb a adus porumbul in Europa, altfel am fi continuat si astazi sa apreciem mai mult acest aliment, care aduce organismului numeroase substante nutritive. Se zice ca cine are mei, are ce sa manance. Nu degeaba Bill Gates a investit milioane de dolari in culturile de mei, ca aliment al viitorului.

Pe langa concentratia mare de substante hranitoare, versatilitatea sa si lipsa glutenului, meiul mai vine cu un as in maneca: este un aliment alcalin, ceea ce face din el un ingredient usor de digerat si care nu prezinta risc de a declansa alergii.

In boabele de mei se gaseste o sursa excelenta de fier, complexul de vitamine B, acid folic (necesar in producerea de noi celule, ceea ce-l face esential pentru gravide si copii mici) si fibre. Ofera proteine cu putine calorii si contine totodata cantitati importante de siliciu, magneziu, potasiu si o cantitate moderata de vitmina E. Dar pentru ca nu este o proteina completa, este important sa fie combinat cu alte proteine vegetale cum ar fi nautul, pentru a creste aportul de aminoacizi oferiti organismului.

Meiul mai are in compozitie o substanta precursoare a serotoninei si melatoninei, astfel ca poate avea efecte benefice in cazuri de depresie sau dureri cronice. Ca majoritatea semintelor si cerealelor integrale, meiul este plin de enzime digestive. Incluzand meiul in dieta – sub forma de germeni, sau tarate, ajutam organele digestive: stomacul, splina (bateria care confera energie organismului) si pancreasul. Indigestia cronica, gazele si balonarea, ulceratiile stomacale, respiratia urat mirositoare (semnul unei digestii slabe si inmultirii bacteriilor), sunt probleme care se pot rezolva prin consumul de mei. Meiul este o sursa de carbohidrati buni si are un index glicemic scazut, find recomandat persoanelor care vor sa slabeasca, dar si celor care sufera de diabet, avand capacitatea de a regla nivelul zaharului din sange.

Contraindicatii

Trebuie avut in vedere ca meiul contine anumite substante care pot determina incetinirea glandei tiroide, fiind contraindicat persoanelor cu tendinta spre hipotiroidism, afectiune care se manifesta prin dificultatea de a pierde in greutate, caderea parului, oboseala, maini si picioare reci. Alte legume crucifere care interfera cu sinteza hormonilor tiroidieni sunt broccoli, varza, conopoida sau varza de Bruxelles.

Meiul este hranitor si satura. Boabele de mei contin 5% grasimi si pana la 10% celuloza. Continutul de proteine este foarte apropiat de grau, ambele cereale avand aproximativ 11% proteine.

Ca si alte cereale, inainte de preparare, meiul se spala in cateva ape, pana la indepartarea impuritatilor. Dupa ce se scurge apa, se adauga o parte boabe de mei, la 3 parti de apa in fierbere. Se da focul mai mic si se acopera oala, iar dupa aproximativ 20 minute este gata.

Meiul poate acompania multe tipuri de preparate, de la salate si supe, pana la mancaruri de legume si dulciuri. Are un gust dulceag de nuca, cu care va puteti obisnui destul de usor.

ELMAFARM va pune astazi la dipozitie o reteta rapida, bogata in nutrienti, cu mei si naut. Foarte multe persoane nu gatesc meiul, pentru ca nu stiu cum ar putea fi asociat si combinat in diferite tipuri de mancare. Sa gatesti retete cu mei poate ca nu e ceva obisnuit pentru majoritatea dintre noi si cand spunem mei, ne gandim mai degraba la ceva mancare de pasari, decat la ceva ce poate fi gatit la cina. Insa meiul este o cereala minune pe care o puteti integra cu succes intr-o dieta sanatoasa.

 

Salata calda de mei cu boabe de naut

Pentru acest preparat veti avea nevoie:

  • 1 ceasca de mei
  • 2 cesti de apa sau supa de legume
  • ½ conserva boabe de naut
  • ½ avocado taiat cubulete
  • 1 ceapa rosie taiata felii
  • 1 mana masline kalamata
  • ½ tofu cubulete
  • 2 linguri seminte de dovleac
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita sos tamari
  • 1-2 linguri suc de lamaie
  • 1 catel de usturoi.
  • cateva frunze proaspete de busuioc
  • sare, piper

Se fierbe meiul intr-o cantitate de apa de cel putin doua ori mai mare, timp de 15-20 minute sau pana se patrunde. Se scurge bine de apa printr-o sita si se da deoparte. Tofu se taie bucatele mai mari si se prajeste putin pe grill. Nautul se spala bine si se scurge de apa. Intr-un mojar se zdrobeste catelul de usturoi si se freaca cu putin ulei de masline. Adaugam restul de ulei de masline, zeama de lamaie, sosul tamari si formam un fel de vinegreta.  Punem meiul, bucatele de tofu, avocado taiat cubulete, maslinele, si ceapa rosie taiata felii intr-un bol mai mare, stropim cu vinegreta si presaram pe deasupa semintele de dovleac si frunzele de busuioc. Asezonam cu sare si piper.

Pofta buna!

Folosind meiul in alimentatie veti fi mai energic si mai sanatos. Iar in farmaciile ELMAFARM gasiti cea mai varianta gama de produse destinate unei alimentatii sanatoase.


Autor articol: Codruta Lucan, farmacist 
ELMAFARM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *