GOJI – fructele “tineretii fara batranete”

Astenia, bat-o vina!
23 martie 2018
Alergiile de primavara
18 aprilie 2018

Tinerete fara batranete, sanatate, vitalitate si pofta de viata. Cu totii ni le dorim – iar noi astazi va povestim despre un superfruct, capabil sa va ajute in pastrarea tineretii si a sanatatii: GOJI.

Denumit si fructul longevitatii, goji este o comoara a Tibetului, zona cunoscuta mai mult datorita lui Dalai Lama, dar si a culmilor inalte din Himalaya, unde se cultiva de peste 2500 ani si unde nu mai este neobisnuit ca un om sa traiasca peste 100 de ani. Localnicii de acolo le consuma uscate sau sub forma de suc/ceai si nu intamplator numarul persoanelor cu varsta peste 100 de ani este de 16 ori mai mare decat in orice alta zona a lumii. Continutul bogat de vitamine, minerale, polizaharide, aminoacizi, uleiuri esentiale si alte elemente, face din acest fruct o adevarata comoara pentru sanatate.

Scurt istoric, relatari si legende

Fructele de goji cresc pe arbusti care se raspandesc la fel ca vita de vie, atunci cand este tinuta la umbra. Au culori de la galben deschis, la portocaliu inchis sau chiar rosu. Bobitele au marimea unor stafide si pot fi alungite, la fel ca mingile de rugby. Potrivit estimarilor, exista 85 specii de goji in Asia si 15 specii in America Centrala si de Nord.

Data fiind valoarea nutritiva exceptionala a fructelor goji, splendida lor culoare rosu-portocalie si gustul lor savuros, chinezii, mongolii si tibetanii au cultivat aceasta planta alcalina de cel putin 5000 de ani. Pentru a fi pastrate mai bine, fructele sunt cel mai adesea uscate pana cand capata o textura asemanatoare stafidelor.

Legendele vorbesc despre goji inca din anul 800 D.H., cea mai cunoscuta relatand despre fantana de langa un tufis cu fructe goji. Calugarii tibetani care au baut apa din aceasta fantana au fost primii care au observat calitatile ei deosebite asupra organismului si au inteles ca fructele goji care cadeau in aceea apa erau responsabile de aceste proprietati.

O alta legenda vorbeste despre un chinez, numit Li Qing Yuen,  care zice ca a trait 252 de ani, consumand zilnic fructe goji, practicand yoga taoista si facand miscare.  Viata lui Li Qing Yuen este cel mai bine documentat caz de longevitate extrema cunoscut. De altfel, povestea sa a condus la popularizarea acestor fructe si totodata a ginsengului (un alt aliment pe care il consuma zilnic).

Compozitie

Fructele goji, numite si « wolfberry », sunt probabil fructele de tip bobite (berries – din aceeasi categorie cu afinele, zmeura, coacazele) cele mai bogate in substante nutritive de pe planeta. Gustul lor este delicios, iar compozitia lor este foarte echilibrata, fiind potrivite pentru aproape toate tipurile corporale, grupele de sange si categoriile metabolice. Reprezinta o sursa completa de proteine si contin 19 aminoacizi diferiti (la fel ca polenul), inclusiv toti cei opt aminoacizi esentiali (printre care fenilalanina care stimuleaza glandele suprarenale si triptofanul care stimuleaza secretia de serotonina). Fructele goji pot contine pana la 21 oligoelemnte (sau chiar mai multe) cele mai importante fiind zincul, fierul, cuprul,  germaniul (anti-cancerigen, gasit foarte rar in alimente), calciul, seleniul si fosforul, precum si vitaminele B1, B2, B6 si E.

In functie de varietate sau de conditiile de crestere, fructele goji mature pot contine aproximativ 11 miligrame de fier la suta de grame (circa 2-3 maine de fructe), la care se adauga beta-sitosterolul (un antiinflamator), acidul linoleic (un acid gras esential), diferite seschiterpenoide cu efect anti-imbatranire (ciperona, solavetiona), betaina care vindeca ficatul si terpenoide cu valoare antioxidanta (zeaxantina, filazina). Fructele goji au un continut dintre cele mai mari de antioxidanti din lume (spre exemplu, ele contin de 2-4 ori mai multi antioxidanti decat afinele).

Pe masura ce imbatranim, organismul nostru produce o cantitate din ce in ce mai mica de Hormon al Cresterii Umane (HGH). Oamenii de stiinta au stabilit ca exista o conexiune intre reducerea productiei de HGH si simptomele imbatranirii. Fructele goji sunt singurul aliment cunoscut care stimuleaza corpul uman sa produca in mod natural o cantitate mai mare de HGH. De aceea ele pot fi considerate cel mai bun superaliment din lume cu proprietati anti-imbatranire.

In plus, goji are cel mai mare continut de beta-caroten din toate fructele si legumele cunoascute, ceea ce inseamna o putere antioxidanta extrem de mare.

Contin de asemenea cantitati importante de zaharuri cu catena lunga cunoscute sub numele de polizaharide (31% din greutatea fructului), patru dintre ele neregasindu-se in niciun alt aliment si avand un rol important in intarirea sistemului imunitar, in reducerea inflamatiilor si prevenirea formarii tumorilor.

Beneficii pentru sanatate

  • Hormonii longevitatii si ai sanatatii marele nutritionist Michio Kushi obisnuia sa spuna « mananca in functie de scopul pe care ti-l propui». Daca unul din scopurile pe care ti le propui este sa iti cultivi vitalitatea si longevitatea, ar trebui sa consumi cat mai des fructe goji. Ele sporesc longevitatea prin continutul lor bogat in seschiterpenoide. Aceste substante au proprietati antiinflamatorii recunoscute. Ele stimuleaza glanda pituitara si cea pineala, sporind astfel productia hormonului de crestere.
  • Imbunatatirea libidoului si a functiei sexuale – reducerea libidoului, la ambele sexe, poate fi asociata cu scaderea productie de testosteron. Fructele de goji stimuleaza productia de hormon de crestere, care influenteaza productia tuturor celorlati hormoni, inclusiv a testosteronului. In Asia, fructele de goji sunt considerate in mod traditional un tonic sexual foarte puternic. De altfel, ele reprezinta un tonic general, care imbunatateste vitalitatea in ansamblul ei, buna dispozitie si bunastarea, reducand impactul stresului asupra organismului nostru.
  • Imbunatatirea vederii – fructele goji contin doi antioxidanti cheie pentru o vedere sanatoasa -zeaxantina si luteina. Concentratia semnificativa a celor doi antioxidanti protejeaza ochii de cele mai comune cauze ale deteriorarii vederii asociate cu porcesul de imbatranire, printre care degenerarea maculara, cataracta si retinopatia diabetica.
  • Stimularea sistemului imunitar – contrar publicitatii facute pe internet, se pare ca fructele goji nu reprezinta o sursa bogata de vitamina C, insa trei componente principale ale fructelor goji stimuleaza sistemul imunitar: polizaharidele, beta-carotenul si mineralul numit germaniu. Polizaharidele din goji (LBP1, LBP2, LBP3, LBP4), care fac parte integranta din grupul carbohidratilor, sunt renumite in intreaga lume pentru capacitatea lor de a stimula sistemul imunitar al organismului si de a proteja celulele de mutatii genetice. Beta-carotenul stimuleaza timusul si amplifica actiunea interferonului, cu rol esential in protejarea corpului de infectii virale. Germaniul este un mineral cu proprietati anti-cancerigene renumite. Studiile facute de japonezi arata ca germaniul organic trateaza eficient cancerul cervical, cel la ficat, la plamani, cel testicular si cel uterin. Ca beta-carotenul, stimuleaza productia de interferon.
  • Antioxidanti – cea mai bogata sursa naturala de carotenoizi antioxidanti (cum ar fi beta-carotenul, pe care il contin intr-o proportie mai mare decat morcovii) cu rol in protejarea ADN-ului de leziunile produse de radicalii liberi si radiatii, responsabile de aparitia tuturor bolilor imaginabile si accelerarii procesului de imbatranire.
  • Sustinerea creierului si a sanatatii neurologice – fructele goji ajuta organismul in producerea de colina, o substanta nutritiva esentiala care combate leziunile produse de radicalii liberi asociate cu degenerarea neurologica si boala Alzheimer.
  • Sustinerea starii de sanatate a sistemului cardiovascular – fructele goji impiedica ingustarea arterelor care transporta oxigenul si substantele nutritive catre celulele corpului si totodata au capacitatea de a combate unul din principalii factori care genereaza boli cardiace: colesterolul oxidat.
  • Sustinerea starii de sanatate a organelor vitale – fructele de goji sunt un tonic adaptogen, ceea ce inseamna ca mentin starea de sanatate a organelor noastre vitale prin  echilibrarea zaharului din sange si imbunatatirea functiilor ficatului, sistemului digestiv si al pielii. Contin mai multe tipuri de fitonutrienti care imbunatatesc capacitatea ficatului de a detoxifica si de a feri organismul de carcinogeni si de virusul hepatitei.

Cum trebuie folosite fructele de goji

 Pentru a avea efecte benefice asupra organismului, doza recomandata este intre 10-30 gr fructe goji pe zi (2-3 linguri).

 Indicat este sa se consume dimineata pe stomacul gol, toata cantitatea.  Pot fi inmuiate in apa si rehidratate. Apa folosita nu trebuie aruncata in final, intrucat are efecte de hidratare deosebite si reprezinta o baza excelenta pentru supa. La fel de bine va puteti prepara un ceai exclusiv din fructe goji (30 gr fructe la 300 ml apa), prin consumarea lui, bucurandu-va de efectele benefice ale polizaharidelor din goji, care se dizolva cu usurinta in apa fierbinte.

Fructele goji uscate, trebuie pastrate in pungi sau in recipiente uscate si sigilabile. Daca sunt tinute in aer liber, ele absorb foarte multa umiditate.


O reteta interesanta cu goji

Bilute de goji

  • 2 cesti fructe goji uscate
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 2 linguri miere
  • 1 lingurita pulbere de mesquite( poate fi folosita ca indulcitor exclusiv pentru diabetici)
  • 1 ceasca boabe de cacao
  • 1 lingura cu varf cacao pudra
  • ¼ ceasca migdale

Toate ingredientele se proceseaza intr-un blender de putere mare, se amesteca cu mainile mixtura rezultata si se modeleaza mici sfere de marimea unei imbucaturi.

Reteaua ELMAFARM va pune la dispozitie o gama variata de alimente sanatoase, printre care si fructele goji.
Autor articol: Codruta Lucan, farmacist ELMAFARM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *