Salvia, denumita popular si Palma Maicii Domnului, este o planta vindecatoare sau salvatoare, cu efecte de insanatosire, asa cum ne spune si numele sau latinesc salvare. Salvia este medicamentul vegetal extrem de bogat in uleiuri cu influente benefice asupra sanatatii corpului, pielii si psihicului.
Infuzia de salvie, desi nu impresioneaza prin gustul sau usor amarui, compenseaza prin proprietatile sale. Aceasta are efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange...
Salvia este o planta originara din tarile ce inconjoara Marea Mediterana, fiind consumata in aceste zone de sute de ani. In practicile medicale, Salvia are o istorie indelungata – este cea mai folosita planta medicinala. Inca din Antichitate, aceasta planta aromata a fost apreciata, considerandu-se a fi sacra. Un vechi proverb ne spune asa: “ Cine are salvie in casa, nu lasa batranetea sa se apropie ”.
Salvia este considerata drept o planta miraculoasa cu proprietati vindecatoare, datorita continutului sau bogat in vitamine si antioxidanti. Salvia contine un complex de vitamine, printre care amintim vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc si sodiu, fiind un adevarat izvor de sanatate. De la salvie se folosesc frunzele si florile, foarte bogate in uleiuri volatile. Salvia se poate consuma sub forma de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctura si otet. In bucatarie, salvia are nenumarate intrebuintari. De asemenea, salvia este folosita si pentru a da savoare salatelor, gustarilor, fiind un condiment foarte apreciat pentru savoarea sa.
In medicina chinezeasca naturista, aceasta planta a fost si este folosita pentru dezinfectarea si accelerarea procesului de vindecare a ranilor, dar si pentru tratarea tulburarile gastro-intestinale. Exceptand acest aspect, printre beneficiile consumului acestei infuzii, amintim:
Ingrediente:
Valori nutritive medii / 100g:
Energie: 1318kj / 315kcal,